Tips Konsisten 'makan' vitamin

Masa mula-mula start amalkan Shaklee, saya tak ambik full set pon...masa tu 2-3 jenis supplement je. So jadual makan agak mudah and jarang nak 'miss' makan.

Oleh kerana Shaklee ni sangat berkesan dan best, mesti la makin banyak jenis vitamin yang kita makan....macam saya, hampir semua la..hehe.

Jadi kebarangkalian untuk nak miss tu sangat tinggi. Bayangkan jika ada 10-12 jenis vitamin nak makan...bila time nak ambik? tadi dah telan yang mana? bulan ni nak fokus set apa lak....etc

Jadi, saya ada tips untuk di kongsi bersama you ols untuk TIDAK MISS MAKAN SUPPLEMENT.

Sebelum tu saya share jadual saya yang sangat mudah. Saya hanya bahagikan kepada 4 kali makan
  • 1 kali  Sebelum makan (perut kosong/awal pagi)
  • 2 kali Selepas makan (samada breakfast, lunch, dinner)
  • 1 kali Sebelum tidur
Selalunya, yang 'sebelum makan' dan 'sebelu, tidur' tu jarang miss sebab berada di rumah. Dan bawah ni adalah beberapa option supplement yang you ols boleh makan tapi bergantung juga apa result yang you nak.
  • Sebelum Makan : Zinc, ESP, Cinch Shake, Lecithin
  • Sebelum Tidur : Ostematrix 
Untuk yang 'selepas makan' saya letak supplement tu dalam pill box (and simpan dalam handbag). Walaupun pill box tu ada 7 compartment untuk seminggu, tapi saya buat untuk 3 1/2  hari. Maksudnya, 2 compartment tu untuk 2x makan. 

Nak kasi lebih paham, layan my video kat bawah ni..harap dapat membantu you ols konsisten makan vitamin okeh. Kalau nak tanya apa2, leh contact saya :)


(How to organize your supplements)



To keep the body in good health is a duty... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear - Buddha


Post a Comment

www.CodeNirvana.in

Translate

Total Pageviews

Copyright © Now I Love Vitamins.....!! | Designed By Saminu Eedris