Info Senang Faham: Apa itu GMO?



Anda mungkin pernah mendengar tentang GMO sejak kebelakangan ini, tetapi adakah anda benar-benar faham tentang GMO?

GMO bermaksud organisma yang diubahsuai secara genetik, ia juga membawa maksud yang sama dengan mutasi (ya, sama macam X-Men!). 

Antara contoh makanan GMO

Sedar atau tidak, hampir 80% makanan yang kita makan hari ini mengandungi organisma terubahsuai genetik (GMO). Yang paling biasa ialah sirap jagung, makanan berasaskan soya, beras, bijirin sarapan, kudap-kudap atau snek, biskut kraker, miuman soda, susu tin, minyak masakan malah dalam daging dari haiwan ternakan. 

Sejarah GMO dalam pertanian
Pada asalnya, tujuan asal saintis mengubah suai genetik tanaman untuk meningkatkan ketahanan tumbuhan terhadap perosak, dan seterusnya tahan dengan perubahan cuaca, tingkatkan hasil pertanian, dan mengurangkan masa kematangan (cepat untuk tuai). Pengubahsuaian genetik dimulakan di dalam makmal apabila gen dari bakteria, virus, serangga, haiwan, atau manusia dimasukkan ke dalam DNA tanaman makanan atau haiwan. 
Bagaimana genetik sesuatu organisma di ubah 

KESAN SAMPINGAN GMO

Pada masa ini, kesan sampingan daripada memakan produk GMO tidak diketahui. Malah, sehingga hari ini, tiada penerbitan tentang kajian klinikal yang dilakukan ke atas manusia mengenai kesan tanaman GMO. Tapi ia bukan lah bermaksud tidak bahaya. Bukan sama sekali! 

Namun, terdapat beberapa kajian ke atas haiwan yang diberi pemakanan GMO dan keputusannya sangat membimbangkan. Para saintis bimbang tentang bagaimana badan kita akan dipengaruhi oleh gen mutan ini. 
  • Tikus betina yang memakan soya GMO melahirkan anak yang cacat dan mandul. 
  • Sejenis spesis rama-rama yang terancam iaitu Monarch, beribu-ribu mati akibat daripada memakan ‘milkweed’ yang telah di sapu debunga jagung GMO. 
  • Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa keabnormalan genetik makanan GMO boleh mengubah bakteria dalam usus manusia, dengan itu mendedahkan orang ramai kesan yang mudharat.

SITUASI SEMASA BERKAITAN GMO

Lebih daripada 40 buah negara, termasuk Rusia, China dan Jepun, memerluka para pengusaha makanan untuk melabel makanan mereka yang GMO, tetapi Amerika Syarikat tidak. Jangan fikir kita tinggal di Malaysia selamat dari makanan GMO. Kini ia telah mula dipraktikkan secara besar-besaran oleh pengusaha-pengusaha tanaman dan juga penternak haiwan. 

Pengguna sepatutnya diberitahu tentang penggunaan GMO dalam makanan yang mereka makan melalui label pada pek atau bungkusan. Buat masa ini, syarikat pengeluar makanan tidak disyaratkan melabelkan GMO pada produk mereka. Syarikat-syarikat ini juga menghalang usaha untuk menguatkuasakan peraturan pelabelan GMO. Jika produk GMO begitu baik dan memberi faedah, mengapa ia tidak mahu dilabelkan? Sebaliknya mengapa pula pengeluar makanan asli dan organik mengambil langkah bertentangan dengan meletakkan label NON-GMO atau 'TIADA GMO' pada bungkusan mereka. 

Tahukah anda apa akan terjadi kalau perkara begini diluluskan di Malaysia? Semua restoran makanan segera seperti KFC, McDonald, Burger King, Pizza Hut, produk Coca-Cola dan minuman berkarbonat, sos-sos dan kicap, makanan ringan, makanan-2 yang tersusun di rak-rak jualan di pasaraya seperti Tesco, Giant, Jusco semuanya mengandungi amaran tertulis pada bungkusan seperti "Produk Ini mengandungi GMO" atau "Amaran: GMO". 


Salah satu sebab mereka tidak mahu meletakkan label GMO ialah kerana mereka tidak mahu mengambil risiko pengguna akan menjauhkan diri dari produk mereka memandangkan ia telah diharamkan di Eropah.  

Mulai hari ini, mulakan langkah ke arah pemakanan sihat!




Mahukan supplement terbaik untuk diri anda dan keluarga?

FB Message atau email untuk sebarang pertanyaan

10 Syarikat Makanan Ini ‘Meracun’ Anda Setiap Hari Tanpa Sedar!

Antara syarikat yang menjual produk makanan GMO
Sebahagian besar syarikat pembekal makanan terkenal di dunia adalah sarat dengan bahan tambahan yang tidak sihat, perasa tiruan, pewarna, pengawet, hormon, organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO), dan toksin. Tidak semua orang bersetuju bahawa GM telah terbukti berbahaya kepada manusia, itulah sebabnya rantai makanan yang disenaraikan di sini telah dipilih khusus kerana mereka bertanggungjawab untuk pelbagai pelanggaran-kesihatan GMO dan penyembunyian mereka daripada pengetahuan umum termasuk untuk tujuan maklumat.
Senarai di bawah membongkar dan mendedahkan 10 syarikat yang mengeluarkan makanan/minuman berbahaya untuk kesihatan yang tak ramai sedar!

#1: ConAgra Foods

ConAgra—yang jenamanya termasuk Hunt, Healthy Choice, Marie Callender’s, Orville Redenbacher, Slim Jim, Reddi-wip, Egg Beaters, Hebrew National, P. F. Chang’s, and Bertolli-banyak kenyataan produk mereka yang memberi keyakinan kononnya inspirasi daripada “dibuat dengan semulajadi bahan-bahan.” slogan mereka, “Membuat makanan yang anda suka,” adalah menarik dan jujur. Kenyataan-kenyataan ini adalah bertentangan dengan kebenaran. ConAgra didapati bersalah “melanggar kod kesihatan dan pencemaran bakteria dalam pemprosesan makanan, yang telah mangancam pengguna dan dalam beberapa kes telah dikaitkan dengan kematian.” Mereka juga tidak menggunakan GM dalam produk mereka dan mengamalkan penyumberan kilang-ladang yang tidak beretika.
Pada tahun 2003, ia telah mendedahkan bahawa selama dua tahun, ConAgra telah meracuni Amerika dengan daging lembu E.coli yang dicemari, di mana USDA adalah bersubahat dalam menyembunyikan cerita sebenar.

#2: General Mills

Trisodium Phosphate (also known as TSP) merupakan penambah perasa yang terdapat dalam ribuan makanan beku dan makanan yang diproses, termasuk bijirin kanak-kanak. Ia juga menjadi bahan yang digunakan dalam bahan pencuci-sehinggalah EPA diisytiharkan tidak selamat bagi pendedahan manusia. Namun, itu tidak menghalang Ketua Mills terus menggunakannya. Tidak GM menyatakan: “Dalam produk makanan kami, kami menggunakan jumlah yang sangat kecil [TSP]”. Phew! Hanya sedikit racun!
Sehinggalah pada tahun ini, makanan General Mills didedahkan menggunakan BHT, atau butylated hydroxytoluene, yang  telah terbukti menjadi toksik apabila diuji kepada haiwan.
General Mills juga telah menggunakan GMO secara meluas dalam hampir semua makanan itu. Syarikat itu melobi secara aktif terhadap mana-mana label yang memerlukan bahan-bahan GMO dan berbohong mengenai keselamatan GMO.

#3: Kraft Foods

Ada sebab mengapa keju Kraft Mac N ‘mempunyai warna keemasas yang cantik: ia adalah pewarna tiruan Agent Yellow No. 6, yang telah dikaitkan dengan kesan hiperaktif, asma, penyakit kulit dan juga kanser. Pada tahun 2013, Kraft mendapat tekanan pelbagai pihak kerana mengeluarkan pewarna tiruan, tetapi beribu-ribu orang telah menggunakan produk mereka. Kraft juga menyembunyikan kehadiran GM dalam makanannya dan dalam masa yang sama mereka berjuang secara aktif terhadap peraturan-peraturan menghendaki pelabelan bahan-bahan berbahaya. Dan, sudah tentu, yang diproses, produk pra-pakej mereka mengandungi jumlah yang tinggi lemak, gula dan sodium.
Oh, dan satu hal lagi: pada 18 Mac 2015, Kraft dalam proses menarik balik 6.5 juta kotak Cheese Mac N ‘kerana sebahagian daripada produk tersebut mengandungi serpihan logam.

#4: Heinz

Heinz baru-baru ini kehilangan tuntutan mahkamah ke atas pengiklanan palsu yang mereka keluarkan. Mereka sibuk berbohong kepada orang ramai dengan produk pelabelan GMOs diperbuat secara semulajadi. Sama ada anda bertolak ansur dengan GM dalam makanan anda atau tidak, hakikatnya syarikat ini mempunyai rekod prestasi yang terbukti berbohong kepada orang ramai.
Tambahan pula, produk Heinz mengandungi bahan-bahan berikut: tomato pekat yang dibuat daripada tomato bukan organik, cuka suling, sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS), sirap jagung, garam, dan pelbagai rempah ratus dan perasa. Setiap sos tomato klasik mengandungi racun perosak, HFCS (neurotoksin), sejenis bahan yang tidak sihat terutamanya gula, dan garam, yang dehydrates badan dan habis mineral.
Anda tidak perlu berhenti makan sos tomato-hanya bertukar jenama organik yang lebih sihat. Begitu juga dengan semua makanan yang dikeluarkan Heinzini.

#5: Campbell’s Soup

Adakah ia satu prasyarat kejayaan bahawa semua syarikat makanan besar mesti berbohong secara aktif kepada pelanggan mereka? Sup Campbell, selama ini terpampang dalam fikiran kita dengan cetakan ikonik Andy Warhol, telah menjadi ruji dalam kebanyakan rumah di Amerika selama beberapa dekad. Malangnya, Campbell telah didakwa kerana menyembunyikan kehadiran GMO dan untuk melabelkan makanan yang rendah sodium apabila ia mengandungi sebanyak garam sebagai produk tetap. Cawan purata sup Campbell mengandungi 850mg natrium mengejutkan. Jika anda menjadikan sup Campbell ini makanan harian, bermakna anda mengambil risiko serangan jantung, kencing manis dan tekanan darah tinggi.
Apa yang penting, adalah hakikat bahawa untuk beberapa dekad yang lepas, Campbell telah dipenuhi tin epoxy resin dengan bahan kimia toksik, Bisphenol A (BPA). “BPA telah dikaitkan dalam kajian makmal yang boleh menyebabkan kanser payudara dan prostat kanser, kemandulan, akil baligh awal kanak-kanak perempuan, diabetes jenis 2, obesiti, dan defisit gangguan hiperaktif,” menurut Breastcancerfund.org. Hanya baru-baru ini adakah syarikat itu akhirnya tunduk kepada tekanan dan fasa BPA daripada pengeluarannya.

#6: Coca-Cola

coke

Adakah ini benar-benar mengejutkan sesiapa? Pada ketika ini, anda perlu menyedari pelbagai masalah kesihatan disebabkan oleh Coca Cola dan Coca Cola Diet. Coca Cola mempunyai lebih setengah dozen bahan tambahan kimia yang memudaratkan kesihatan anda: E150D, ejen pewarna makanan; E952, atau Sodium Siklamat, pengganti gula sintetik yang sebenarnya diharamkan oleh FDA pada tahun 1969 dan kemudian dibenarkan semula oleh WHO sedekad kemudian; E950, atau Acesulfame Kalium, yang 200 kali lebih manis daripada gula, tinggi tahap ketagihan, dan tidak baik untuk sistem kardiovaskular dan saraf; E951, atau aspartame, pengganti gula yang telah dikaitkan dengan tumor otak, MS (Multiple sclerosis), epilepsi, penyakit Graves, keletihan kronik, Alzheimer, kencing manis, kekurangan mental dan batuk kering; E338, atau Orthophosphoric Acid, yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan mata; dan E211, atau Sodium Benzoate, sebatian yang, menurut satu kajian, kerosakan DNA manusia.

Perghhh, banyaknya!

#7: Nestlé

Nestlé adalah salah satu daripada tiga syarikat menggunakan GMO dalam formula bayi mereka. Okay, jadi mungkin anda mahu mempercayai saintis korporat dibayar tentang keselamatan GMOs- tetapi Nestlé juga mempunyai rekod tambahan menggunakan kesan daripada racun melamin industri. Dalam konteks ini, ia adalah bahan kimia yang sama yang menyebabkan sekurang-kurangnya 50,000 bayi Cina jatuh sakit pada tahun 2008.
Purina, yang dimiliki oleh Nestlé, juga mempunyai tuntutan mahkamah yang difailkan terhadapnya bagi penggunaan propylene glycol, toksin haiwan yang dikenali dan komponen bahan antibeku automotif dalam makanan anjing itu. Selepas lebih 3,000 anjing jatuh sakit, Purina balas di laman webnya bahawa propylene glycol ialah “bahan tambahan makanan FDA diluluskan yang juga dalam makanan manusia seperti sos salad dan campuran kek.” Bagaimana pembohongan ini begitu meyakinkan.

#8: Kellogg’s

Kellogg’s telah menjadi sasaran larangan di seluruh negara lebih GMO selepas menghabiskan lebih $ 1012552 pada pro-GMO, propaganda media anti-organik di California, Washington dan Oregon untuk mengalahkan inisiatif pelabelan GMO. Adakah etos korporat kesan pengharaman seluruh negara Kellogg’s ini? Malangnya, syarikat itu sebenarnya dua kali ganda ke bawah dan produknya kini mengandungi 100% jagung GMO yang mengandungi kesan ofglyphosate dan BT toksin.

#9: PepsiCo

Susulan kes syarikat Coca Cola, Pepsi berikrar untuk mengubah formula selepas undang-undang California memberi amaran ancaman acarcinogen dalam minuman ringan. Walau bagaimanapun, sebahagian besar produk Pepsi masih mengandungi 4-methylimidazole, atau 4-Mel, yang telah dikaitkan dengan kanser pada manusia.
PepsiCo melabur berjuta-juta dalam mempromosikan produk mereka menggunakan selebriti bagi memastikan anda tidak menyamakan produk mereka dengan obesiti, kencing manis atau kanser. Satu kajian 2014 menunjukkan Pepsi mempunyai gula fruktosa lebih daripada yang dipercayai sebelumnya.

#10: Hershey’s

Bersama-sama dengan banyak syarikat coklat lain, Hershey’s baru-baru ini didapati mempunyai tahap kandungan yang tidak selamat, terdiri daripada plumbum yang boleh membawa kepada kerosakan dan pembelajaran neurologi upaya-serta kadmium, yang boleh menyebabkan bahaya pembiakan dan kerosakan kepada buah pinggang, hati, dan tulang.
Selain itu, Hershey’s telah membelanjakan lebih daripada satu juta dolar untuk memastikan anda tidak pasti sama ada gula-gula yang anda makan mengandungi GMOs atau tidak. Melayan paling popular mereka mengandungi banyak bahan-bahan yang diubahsuai, yang sebenarnya mereka jelas harap kekal tidak diketahui.

Tumor akibat makanan GMO



Gambar di atas dikeluarkan oleh sebuah kumpulan penyelidik di Perancis menunjukkan tumor kanser pada tikus yang diberi makanan jagung GMO keluaran Monsanto sepanjang masa. Menurut kajian itu lagi, 70% tikus betina mati sebelum cukup membesar dan mendapati kerosakan teruk pada organ buah pinggang, hati dan lain-2.  

Monsanto adalah syarikat gergasi yang juga menghasilkan racun serangga Round-Up selain mempatenkan benih jagung yang dibekalkan kepada syarikat pengeluar makanan bijirin seperti Kellog's dan Quaker. Mereka membelanjakan berpuluh juta dolar AS untuk cuba membantutkan usaha kumpulan aktivis makanan semulajadi yang dikenali sebagai Proposition 37 (Prop 37) untuk meluluskan pelabelan GMO pada bungkusan produk makanan. Mereka tidak mahu pengguna mengetahui bahawa produk mereka mengandungi GMO iaitu racun dalam makanan anda.Jika anda memakan produk GMO, anda sebenarnya memakan racun!

Monsanto juga tidak mengembangkan teknologi kepada peladang-peladang sebaliknya mempatenkan benih agar seluruh peladang di Amerika menggunakan benih mereka dan hakcipta paten digunakan untuk menghukum peladang-peladang yang tidak mahu mengikuti syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh mereka.

Jika benih GMO milik Monsanto didapati tersebar di ladang milik peladang yang tidak menggunakan teknologi GMO, peladang tersebut akan didakwa di mahkamah atas tuduhan 'mencuri hakmilik Monsanto.'

Source: The Secret Medicines

Apps Kesihatan paling best dan anda patut download!

Jika anda seorang smart phone user, pasti anda tahu bahawa sekarang ini ada bermacam-macam app yang boleh membantu kita dalam pelbagai cara. Jika anda sedang mencari, aplikasi kesihatan, boleh tengok list ni.




Bagaimana nak kira kadar peluh yang hilang?

Jika anda seorang yang selalu bersenam, pastikan anda tahu kadar peluh (sweat loss rate) anda.


Bagaimana nak tahu berapa banyak peluh yang telah dikeluarkan?


1. Timbang berat SEBELUM exercise = 70 kg

2. Timbang berat SELEPAS exercise = 68.5 kg

3. Jumlah cecair (air atau minuman lain) = 1 liter = 1 kg

4.  Tempoh masa ber-exercise = 2 jam



Cara Kiraan:

Defisit Cecair  = 70 kg - 68.5 kg = 1.5 kg

Total Kehilangan Peluh = 1.5 kg + 1 kg = 2.5 kg = 2.5 liter

Kadar Peluh = 2.5 liter / 2 jam = 1.25 liter/jam


Berapa kah % dehidrasi bagi contoh ni....... 2% !

Kalau ikut carta ni, 2% ni dah boleh menjejaskan prestasi.....samada minda ataupun physical.

So kena hati-hati tentang kehilangan peluh ni. Orang selalu ingat peluh banyak ni sihat, tapi sebenarnya tidak.

Jadi bagaimana untuk kekalkan hidrasi? Ambil Shaklee's Performance Drink.

#sweatloss
#projekrm500
#performance drink




Kenapa Pengambilan Vitamin B Air Kencing berwarna Kuning?

Antara soalan popular dari customer Shaklee saya….

Kenapa air kencing kuning sangat?

Tak pe ke?

Saya perlu kurangkan dos? Kena stop?

Jawapannya:

TIDAK sebab anda tak perlu bimbang. Ia adalah normal bagi semua pengamal makanan tambahan (supplement / vitamin). In fact, kebanyakan nutrien daripada makanan boleh menyebabkan warna kuning yang cerah pada air kencing.

Biasanya, selepas beberapa jam selepas mengambil multivitamin dan atau dos tinggi B-Complex. Ini kerana vitamin B adalah tergolong di dalam kumpulan vitamin larut air. Warna kuning tersebut adalah normal.

Kesemua kumpulan vitamin B sama ada vitamin B1, B2, B3, B6, B12 dan Biotin adalah tergolong dalam kumpulan vitamin larut air. Kesemua vitamin larut air ini boleh larut di dalam air. Badan manusia perlu mengambil vitamin larut air ini (vitamin B dan C) setiap hari kerana badan tidak menghasilkan sendiri vitamin tersebut. Vitamin ini juga tidak disimpan di dalam badan. Kerana sifatnya yang larut air, lebihan vitamin ini akan dibuang daripada badan melalui air kencing.


Kenapa Warna Kuning?

B-Complex Shaklee adalah sangat lengkap kerana ia mengandungi semua 8 jenis vitamin B dan salah satu vitamin tersebut ialah Riboflavin. 

Riboflavin inilah yang memberi warna KUNING pada air kencing kerana sifat vitamin B yang larut air itu. Oleh itu, Riboflavin yang tidak diserap (kerana badan dah dapat nutrient B yang mencukupi), disingkirkan melalui air kencing dan memberi warna kuning cerah kepada urin. Maka, air kencing yang kuning selepas mengambil supplemen B-Complex adalah normal dan tidak berbahaya.

Sekiranya warna kencing adalah kuning cerah, maka tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Sebaliknya jika kuning yang gelap, ia menandakan tubuh menghadapi kekurangan air (dehidrasi) dan perlu minum lebih banyak air. Ia merupakan satu petanda bagus iaitu tubuh kita bertindakbalas dengan baik terhadap vitamin B tersebut. Maka, minumlah lebih banyak air masak dan pastikan badan anda tidak terhidrasi.

Anda boleh refer kepada carta di bawah untuk mengenali warna kencing dan simptomnya:

Carta Warna Air Kencing

Jadi anda dah tahu kenapa....boleh teruskan mengambil B-Complex. Sangat banyak manfaatnya!

#shakleeforlife
#projekRM500


FARINA
🔱Master Coordinator
🎓Shaklee Certified Product Trainer











WAKTU OTAK BEKERJA

Saya bekerja paling efisyen antara jam 11 malam hingga 3 pagi. Sekarang lebih senang nak focus sebab anak-anak tido lena sampai pagi. Kalau sebelum ni anak yang kedua akan bangun untuk nak menyusu 2-3x semalam. Sekarang nak bangun 1 kalimpon susah. Dia akan bangun jam 7 untuk nak susu sebotol dan sambung tido. Itu routine dia dalam beberapa minggu ni. Rahsianya ialah bagi MEALSHAKE dalam susu. Satu scoop setiap kali bancuh. Ganti 1 scoop susu. Insyaallah tido lena. Kalau mak yang suka tido, lagi la puas tido sebab tak perlu bangun. Hehehe. 

Tapi saya tak boleh tido bila anak tido. Otak akan bergeliga untuk nak buat macam2. Contohnya saya akan buat slides jika ada kelas nak berlangsung, buat poster, baca articles, tips, buat planning, strategy. Jika ada order, saya akan bz packing. 

Malam tadi saya bagi talk Latihan Pengedar Baru. Husband dan anak-anak ofcourse ikut sama. Family business katakan. Selepas talk, ada sharing tips sikit dengan rakan-rakan yang hadir. Lepas tu sambung makan dengan sidelines. Anak-anak kami bermain sama....dah terlepas bedtime 😅. Tapi disebabkan kami akan 'tinggalkan' sekejap business kami apabila mengerjakan umrah, so kena la work hard sikit. 

Tiba di rumah hampir jam 12 malam. Parents dah tido...tak sempat wish goodnight. Lepas bersihkan anak-anak, dan tidokan mereka, saya sambung buat kerja. Malam ni nak buat kat sofa sambil tgk tv.....tp tak tgk pon. 

Jam 1.30 pagi, tiba2 Walid call. Ingatkan tertekan. Ni dialogue kami:

Saya: Walid? (Expecting bunyi dengkur...)

Walid: Pah dah balik ke? Where are you?

Saya: Kat belakang ni. 

Walid: Belakang mana? 

Saya: Belakang...kat sofa belakang, tgk tv. 

Walid: Ohhh dah balik ke? i didnt hear the car. 

We said goodnights after that. 

Ada satu ketika tu, terasa jap diri ni masih anak kecik...dan dia masih walid ku yang sentiasa protective ❤️...

.......

Rumusan: 

✅Nak anak tido lena, bagi lah mealshake. 
✅Untuk sentiasa fresh walaupun tak cukup tido, ambil lah Ostematrix sblm tido. Bila bangun ambik pulak Cinch Tea, Performance Drink, Bcomplex. Ada lagi...tapi ni wajib 😉

www.CodeNirvana.in

Translate

Total Pageviews

Copyright © Now I Love Vitamins.....!! | Designed By Saminu Eedris